Jak správně pečovat o zahradní nábytek

Nábytek v exteriéru je vystavován různorodým povětrnostním vlivům, proto i nároky na jeho umístění, údržbu či skladování jsou vyšší než na interiérové sestavy. Jak pečovat o jednotlivé typy zahradního či terasového nábytku v závislosti na materiálu a jaký materiál zvolit, abyste z něj měli více užitku než starostí?
Zatímco přírodní dřevo vyžaduje pravidelnou dávku péče, umělý ratan je téměř bezúdržbový. Plastový zahradní nábytek stačí vhodně zazimovat, kovový nevyžaduje ani to. Proto dříve než se zamilujete do konkrétního designového kousku na vaši terasu, balkon či zahradu, zvažte zda s daným místem budou korespondovat i nároky na jeho údržbu.

 

Péče o zahradní nábytek z přírodního dřeva

Zahradní nábytek z masivu se vyrábí většinou z exotických odolných dřevin jako teak a akácie, které jsou na výkyvy počasí zvyklé a do jisté míry odolné. Ani to však není zárukou bezúdržbovosti a nekonečné životnosti. Přece jen jde o živý materiál, který bez náležitého ošetření může začít vysychat a praskat. A odtud je už jen krůček k vytvoření prostoru pro škůdce, kteří společně se zubem času nahlodají váš zahradní nábytek do kosti.
Každopádně prevencí je vhodné místo, bez přímého slunečního záření, deště, větru, mrazu, tedy minimálně překrytá lodžie, přístřešek či altán na terase.

 

Pravidelná údržba dřeva na exteriérovém nábytku spočívá v jeho čištění od běžných nečistot pomocí jemného kartáče a prostředků určených na dřevo. Když je dřevo čisté, dopřejte mu kúru pomocí impregnačního oleje.
Dřevěný zahradní nábytek můžete zazimovat uskladněním v suchém interiéru nebo minimálně v altánku. Nikdy jej však nepřikrývejte neprodyšnou fólií, protože ta by mohla napomoci hnilobnému procesu.

 

Skvrny na zahradním nábytku z přírodního dřeva lze přebrousit a následně impregnovat.

 

Důkladnější údržba dřevěného zahradního nábytku spočívá stejně jako u masivního nábytku v interiéru z impregnace. Olejová kúra navržená přesně k tomuto účelu přírodní dřevo zabalzamuje a dodá mu správný šmrnc i po povětrnostně náročném období.

 

Péče o zahradní nábytek z umělého ratanu

Oblíbený materiál pro exteriérový zahradní nábytek je odolný, stálý a nenáročný. A přesně takovým umělý ratan je. V kombinaci s nerezavějící hliníkovou konstrukcí jsou polyuretanová a polyethylenová vlákna skvělým týmem.

Zahradní nábytek z umělého ratanu není nutné nijak speciálně zazimovat. Postačí ochranná plachta a je vybaveno.
Pravidelná údržba umělého ratanu sestává v běžném čištění od prachu vlhkým hadříkem, případně v důkladnějším vystříkání vysokotlakým čističem, který odstraní prach a přírodní nečistoty i ze záhybů. V případě použití čistících prostředků sahejte po těch, určených výhradně pro umělý ratan. Tak si budete jisti, že kromě čištění i ochrání váš zahradní nábytek před UV zářením a podpoří měkkost jeho struktury, aby byl flexibilní a vydržel co nejdéle v původním stavu i vlastnostech.

 

Péče o plastový nábytek na terasu

I plastový nábytek dnes dokáže vypadat dobře. Navíc právě tento materiál je kromě nízkých pořizovacích nákladů i nejméně náročný na údržbu.

Preventivně ho stačí omýt vodou a saponátem a jeho zašlá sláva opět ožije. Samozřejmě, při pravidelné běžné údržbě se zašlou ani nestane.
Na plastový nábytek na terasu však nepoužívejte abrazivní prostředky, které by jej mohly poškrábat, čímž připravit na usazování nečistot. Pokud byste chtěli vašemu plastovému zahradnímu nábytku dopřát přece jen intenzivnější péči, potěšte jej impregnací na exteriérové plasty, která odpudí vodu i špínu, odkloní UV záření a ochrání barvy.
Zazimování platového terasového nábytku není nezbytné, přestože jeho překrytím ochrannou přikrývkou nic nezkazíte.

 

Péče o kovový zahradní nábytek

 

Prakticky nezničitelný kovový zahradní nábytek vydrží velmi mnoho, ale určitě ne úplně všechno. Vyráběný z materiálů odolných vůči korozi nevyžaduje žádnou extra péči, dokonce ani speciální zazimování. Častokrát je ovšem právě kov kombinován s jinými materiály jako dřevo či čalounění. Tehdy je vhodné řídit se náchylnějším ohnivkem řetězu.

 

Pravidelné běžné utírání měkkým hadříkem od nečistot, mytí kartáčem či vysokotlakým čističem plně postačuje, aby se i po zimě opět leskl a zpříjemňoval vám pobyt v zahradě či na terase.

 

Každopádně, důkladná kontrola je osvědčenou prevencí, která pomůže odhalit malé začátky velkých problémů. Neboť i nenápadný náznak odloupení barvy může být impulsem pro začínající rezivění. V takovém případě je po vyčištění vhodné postižené místo přebrousit a následně aplikovat přípravek proti rezivění.

 

Pro větší či intenzivnější čištění jsou k dispozici chemické prostředky určené výhradně pro ošetření kovových částí nábytku.

 

 

Zahradní nábytek z naší nabídky