Jak správně pečovat o lakovanou povrchovou úpravu nábytku

Vysokolesklý, ve většině zářivě bílý nábytek dosahuje v posledních dekádách vysokých příček oblíbenosti. Lakování, případně speciální lesklá fólie dodává nábytku na první pohled luxusní a elegantní vzhled, na pohled druhý je však třeba důkladně zvážit, jak dlouho tento vzhled vydrží neporušený a kolik času mu chcete věnovat. Na vysokém lesku lze vidět každou prachovou částici, otisky prstů či jiné nežádoucí (z)jevy. Proto umístění nábytku s lakovaným povrchem s vysokým leskem do prostor s vysokou frekvencí osob, malých dětí či domácích mazlíčků je výhra jen v případě, že vás leštění baví.

Co ano a co ne pro lakovanou povrchovou úpravu nábytku

Vhodné umístění vysokolesklého nábytku je základní prevencí pro zachování jeho povrchové stability. Ani vysoce lesklý nábytek nemá rád přímé zdroje tepla, bezprostřední blízkost kuchyňských vestavných spotřebičů, mnoho vody, ani ostré a tvrdé předměty.

Pravidelná údržba lakovaného laminátu spočívá ve vlhkém otření mikrovláknem namočeném ve vodě se saponátem či tekutým mýdlem. Důležité přitom je dbát na ochranu rohů, spojů, úchytů, zkrátka míst, která mohou propouštět vodu, která následně poruší dřevotřísku pod lakovaným povrchem či fólií.

Skvrny od vodního kamene odstraníte stejně jednoduše jako jiné nečistoty na povrchu lakovaného lamina. Vhodnou prevencí je odstranit kámen ve vodě, aby skvrny ani neměly možnost vzniknout.

Důkladné čištění vysoce lesklého lakovaného nábytku při dostatečné prevenci a pravidelné údržbě není nutné, protože pravidelnějšímu než pravidelnému leštění se s největší pravděpodobností nevyhnete.
Při čištění lesklého nábytku určitě nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, které by jej mohly poškrábat, ani vosky, alkohol, ředidla, oxidační a bělicí látky, které by jej mohly rozleptat či odbarvit. Jelikož lakovaný povrch je citlivý na teplotu, doporučené nejsou ani parní čističe.

 

Lakovaný nábytek z naší nabídky