Jak správně pečovat o čalounění na nábytku

Textilní čalounění v různých strukturách, barvách a vzorech nebo moderní čalounění z mikrovlákna připomínající pravou kůži vnáší do interiéru teplo již při pohledu, o to větší při sezení. Povrchová úprava čalounění Aquaclean je již předem připravena odolávat vodě a tekutinám, a přestože na úvod investičně vyšší položka, je z dlouhodobého hlediska nepostradatelným pomocníkem. Obzvláště v domácnostech s malými dětmi či domácími mazlíčky, ale také v provozech s vysokým pohybem osob či v hořece segmentu.

Co ano a co ne při čištění čalounění

Prevencí je opět vhodné umístění nábytku s čalouněním. Ani blízko tepelného zdroje – vysušením vláken ztrácí pružnost, ani pod vlivem přímého slunečního záření – postará se o vyblednutí barvy, ideálně i mimo pár z kuchyně – nakolik čalouněná část dokáže nasávat nejen vlhkost, ale také pachy, nemluvě o cigaretovém kouři.
Čalouněný nábytek před domácími mazlíčky či malými dětmi nejlépe ochráníte přikrývkou, dekou či jiným překrytím háklivých částí.
Tak úplně se v běžné domácnosti nedá vyhnout ničemu, každopádně eliminovat přímé dosahy vždy nějak jde. Výhodou je svlékatelné čalounění, kdy potahy jednoduše operete podle návodu, případně dáte vyčistit v čistírně.

 

Pravidelná údržba čalouněného nábytku spočívá v systematickém odstraňování prachu – vysáváním s nástavcem na vysávání nábytku. Nestačí ovšem jen povrchové vysávání. Čas od času dopřejte vaší sedačce i důkladné vysátí zevnitř, v záhybech a v roztahovací části, pokud jí disponuje.

Skvrny od vína, žvýkačky, voskovek, čokolády či domácího mazlíčka na úvod nikdy nešoupejte. To byste je mohli ještě více zatlačit pod povrch.
Víno či kávu na čalounění nejprve odsajte papírovým ubrouskem, následně zasypte solí, která za nejbližší hodinu působení pohltí zbývající vlhkost. Následně použijte minerálku a opětovně vysušte.
Nalepenou žvýkačku zmrazte pomocí ledu přímo na místě, následně ji z čalounění lehce seškrábete.
Krvavé skvrny ze sedačky odstraníte nejprve pomocí studené vody a měkkého hadříku, v další fázi použijte citrónovou vodu, která vytáhne zbytkové barvivo. Na závěr odsajte co nejvíce vody a nechte proschnout.

Každou skvrnu čistěte zásadně jen ve směru čalounění. Vyhýbejte se přitom agresivním čistícím prostředkům, tvrdým kartáčům či drátěnkám, které by mohly látku poškodit. Po čištění čalounění nechte úplně vyschnout a do té doby se čištěnému místo vyhýbejte.
Důkladné čištění tepováním ať už ve vlastní režii nebo odborníky dopřejte čalouněnému nábytku podle intenzity znečištění, jednou za rok. Po profi tepování budou vaše sedačka či židle jako nové.

Impregnace čalounění na nábytku speciálními, k tomu určenými prostředky dvakrát ročně mu dodá odolnost a sílu do dalšího bezproblémového fungování.

 

Čalouněný nábytek z naší nabídky