Jak správně pečovat o nábytek z masivního dřeva

Masivní dřevo se svou strukturou vnáší dotek přírody do jakéhokoli interiéru. Dalšími velkými bonusy jsou jeho dlouhá životnost a odolnost, díky kterým si jeho přítomnost můžete vychutnávat v dlouhodobém horizontu.
Měkké nebo tvrdé dřevo se pro využití v nábytkářském průmyslu povrchově upravuje mastem, olejem nebo voskem. V závislosti na povrchové úpravě se odvíjí péče o výrobky z tohoto naturálního materiálu.

Co ano a co ne pro masivní dřevo

Prevence ochrany nábytku z masivního dřeva spočívá v ochraně jeho povrchu před velkým množstvím vody, velmi horkými či mraženými výrobky, jakož i před těžkými předměty ve volném pádu.

Pravidelná údržba spočívá v odstraňování prachu a malých nečistot mírně vlhčeným bavlněným hadříkem nebo hadříkem z mikrovlákna. Na olejovaný masivní nábytek jsou k dispozici přípravky obsahující vosk, který uzavírá póry, čímž ochraňuje dřevo před externími nečistotami. Na lakované a voskované povrchy jsou určeny čistící prostředky s antistatickou složkou bránící usazování prachu.

Určitě se při čištění vyhněte produktům se silikony a kuchyňským čisticím prostředkem, které mohou povrchy z masivního dřeva trvale poškodit.
Skvrny a díry na masivním dřevě lze jedině radikálně přebrousit a promazat.

Důkladné čištění dopřejte nábytku z masivního dřeva alespoň třikrát za rok. Ozdravná olejová kúra – s přírodním nebo čistícím olejem, který do povrchu vtírejte ve směru jeho
struktury suchým vlněným hadříkem, dodá nábytku nový dech.

 

Nábytek z masivního dřeva v naší nabídce: