Jak správně pečovat o zrcadla

Sklo s tenkou vrstvou stříbra nebo hliníku na vrchu potažené speciální fixační hmotou – zrcadlo. I zrcadlo v interiéru dokáže sloužit dlouhodobě jen při pravidelné péči. Aby správně zářilo, dopřejte mu vhodnou dávku pozornosti. Hodně času, ani námahy nevyžaduje, zato odvděčí se dvojnásobným leskem, čímž pozvedne celý interiér.

Co ano a co ne při čištění zrcadla

I když u zrcadla a jeho umístění dbáme více na feng šuej než na přímé sluneční záření či zdroj tepla v místnosti ovlivňující jiné nábytkové materiály, i zrcadlo má svá preventivní specifika. A přestože umístění zrcadla mimo dosah vody se v koupelně zcela vyhnout nedá, je vhodné to minimálně eliminovat.

Pravidelná údržba zrcadlové plochy spočívá v umytí nečistot a naleštění zrcadlové plochy. Jen samotné leštění bez mytí se nedoporučuje, protože nečistoty by mohly zrcadlo poškrábat a místo ušetření byste se spíše přepočítali. Saponáty rozpouštějící mýdlové skvrny a vodní kámen a měkký hadřík jsou úvodním základem. Leštit můžete například i směsí citrónu či vinného octa a vody v poměru 1:1. Tato po domácku vyrobená, zato efektivní směs skvěle odstraní i skvrny a vodní kámen. Černé fleky a skvrny na zrcadle bohužel již neodstraníte ničím, protože jde o zoxidovanou vrstvu stříbra.

Jelikož zrcadlové plochy nemají rády příliš suchý, ani vlhký vzduch, během topné sezóny jim dopřejte více péče v podobě přetření vlhčeným hadrem. Tak vám budou zářit i během ponurých chladných dnů.

Dodatečné čištění, péče a ochrana vyžadují zrcadlové rámy. Zde je třeba brát v úvahu materiál, ze kterého jsou vyrobeny – dřevo, lamino, kov, silikon a tekutý kov, tvrzená textilie nebo krajka a jiné moderní materiály. Ve většině případů se však jedná o ochranu před vodou, která by ve velkém množství mohla rám poškodit, proto i běžnou péči
provádějte s příslušnou opatrností.

 

Zrcadla z naší nabídky