Jak správně pečovat o kožené čalounění

Kůže jako přírodní materiál často láká milovníky naturalismu či dlouhodobé trvanlivosti. Zpracovaná na nábytkářskou useň (hladkou, broušenou semiš), ať lakovanou nebo umělou, dokáže poskytnout vhodné vlastnosti vyžadované od koženého čalounění. I kůže má však svá úskalí a žádá si svou pozornost. A to nejen při obdivu, ale i péče.

Co ano a co ne pro kožené čalounění 

Prevence koženého čalouněného nábytku spočívá v jeho správném umístění mimo tepelný zdroj - topení, krb, jakož i mimo dlouhodobé sluneční záření. V létě je velmi důležitá i ochrana před poté, nakolik agresivní složení dokáže zanechat fleky na koženém čalounění.
Pravidelná údržba od prachu vysáváním a utíráním měkkým bavlněným hadříkem by se měla dít na pravidelné týdenní bázi.

K důkladnějšímu čištění kožených povrchů poslouží výhradně speciální prostředky určené pro kůži. Určitě nepoužívejte běžné čistící prostředky, po kterých již lesk a slávu koženému čalounění nikdy nevrátíte.

Když se skvrna podaří, důležité je odstranit ji co nejdříve a nikdy ne tlakem, běžnými čistícími prostředky, ani přípravky s obsahem rozpouštědel. Jemné odsátí tekutiny a speciální chemie na čištění kůže jsou v takovém případě nejosvědčenějším pomocníkem.
Dvakrát za rok dopřejte koženému čalounění kompletní čistící kúru završenou impregnací. Právě ta jí pomůže stabilizovat barvy, zachovat měkkost a udržet původní vzhled co nejdéle.

 

 

Kožené čalounění a nábytek z naši nabídky